Scena Travno International Puppet Theatre Festival Posudionica i radionica narodnih nošnji

Programi međunarodne kulturne suradnje

Sudjelovanje na Međunarodnom dječjem folklornom festivalu „Oro bez granica

Festival „Oro bez granica“ je održan od 27. do 30. rujna 2012. godine u Skopju, Republika Makedonija.U sklopu Festivala u petak, 28. rujna 2012. godine u Dječjem kulturnom centru „Karpoš“ i u Osnovnoj školi Lazo Angelovski u Novom Liscu je izvedena predstava „Nepospremljene igračke“. Predstava je namijenjena djeci predškolske i mlađe školske dobi.Program je pratilo cca 600 gledatelja.Projekt je u većem dijelu sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture, a u manjem dijelu sredstvima Međunarodnoga centra za usluge u kulturi.

Lutkarska kreativna radionica „Papirnata čudovišta“

„Dječji tjedan“ je tradicionalna godišnja manifestacija posvećena djeci. Ove godine obilježavao se u razdoblju od 1. do 7. listopada.Međunarodni centar za usluge u kulturi realizirao je lutkarsku kreativnu radionicu „Papirnata čudovišta“ u suradnji sa Hrvatskom čitaonicom iz Subotice u okviru Dječjeg tjedna u subotu, 6. listopada 2012. godine. Održane su dvije lutkarske radionice. Djeca iz Vrtića „Marija Petković“, u kojem se pedagoški rad provodi na hrvatskom jeziku, a koji je dio Predškolske ustanove "Naša radost", njihovi roditelji i odgajatelji bili su sudionici prve radionice.Istoga dana održana je i radionica izrade "papirnatih čudovišta" za sudionike Etno kampa pri Hrvatskoj čitaonici. Dvadesetak djece niže osnovnoškolske dobi i oko petero djece starijih razreda osnovne škole sudjelovalo je u prvoj lutkarskoj radionici realiziranoj u prostorijama Hrvatske čitaonice u Subotici. Djeca pohađaju razrede koji nastavu provode na hrvatskom jeziku pri osnovnim školama "Matko Vuković" i "Ivan Milutinović" iz Subotice, te Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" iz Đurđina (kraj Subotice).

 

MIJENJAM SVIJET - RADIONICA NENASILNE KOMUNIKACIJE

Mijenjam svijet“ – radionice nenasilne komunikacije namijenjene su učenicima viših razreda osnovne škole. Kroz igre, glumu, likovno i plesno izražavanje, rješavanje problemskih situacija, suradnju i dijalog, učenici će svladati komunikacijske vještine i tehnike rada na sebi. Voditeljice radionica su Maja Maček, Martina Nemet, Tea Lončar iz Udruge Pipilota.

 

KULTUROLOŠKA PREDAVANJA

Cilj programa je edukacija i širenje znanja iz opće kulture, te upoznavanje sa tradicijskom kulturom i običajima. Korisnici programa su građani različite životne dobi (mladi, srednja i starija životna dob). Održana su sljedeća predavanja i tribine: Las Vegas, veličanstveni Grand Canyon i UtahJurjevo u kontekstu europskih tradicijaTjedan japanske kulture (Japanska kuhinja, Religije Japana, Zapisci pod uzglavljem, Ceremonija čaja).

 

LUTKARSKI SEMINAR ZA ODGAJATELJE I UČITELJE

 Za odgojatelje, učitelje i školske knjižničare održana je 21. travnja 2012. radionica „Lektirno kazalište“Lektirno kazalište je edukativna radionica koja je bila namijenjena stručnjacima koji se profesionalno bave promicanjem kulture čitanja i pisanja. U praktičnom djelu polaznici su svladavali osnovne dramske i lutkarske tehnike putem kojih se djeca mogu motivirati na čitanje lektirnih naslova. Voditeljice radionice bile su dr.sc. Lidija Dujić, Ida Bogadi, Davorina Bakota. Na radionici su sudjelovali polaznici iz Zagreba, Velike Ludine, Donjeg Kraljevca.

 

ETNORIZNICA - Fašnik u Travnom

 

            Projekt „Etnoriznica” sastoji se od glazbenih i folklorno-plesnih koncerata, predavanja i izložaba. Cilj programa je predstaviti raznoliku i bogatu hrvatsku tradicijsku kulturnu baštinu. Od 6. do 21. veljače organiziran je program „Fašnik u Travnom“. U ovom multimedijskom programu realizirana su sljedeća događanja: izložba „Maske“, predavanje „Maska kroz povijest“, dječji fašnik, kreativne radionice „Fašničke maske“, fašnički tulum na platou „Mamutice“ i koncert „Pri veselom Tončeku“.

 

 

 

KULTURA U KVARTU TRAVNO – Dani naselja Travno

Od 25. do 30. travnja 2012. brojnim događanjima obilježen je Dan naselja Travno. Središnji dio programa održan je 25. travnja 2012., na dan kad je uspostavljena prva autobusna linija na relaciji Glavni kolodvor – Travno. U programu su sudjelovali pjevački zborovi, glazbeni sastavi, kazališne grupe, plesni i folklorno ansambli, koji djeluju u Travnom. Program je realiziran u suradnji s Vijećem Mjesnog odbora Travno.

 

                                         


 

BOŽIĆNI KONCERT „SVIM NA ZEMLJI MIR, VESELJE“

 

Koncert tradicijskih hrvatskih božićnih pjesama održat će se 18. prosinca 2012. u 20.00 sati. Program: O, djetešce moje milo, Radujte se narodi, Na dobro nam Božić dojde, Istekla je iza gore, O pastiri, Novo se leto veseli, Zvan Betlema , Deber večer, Veselje ti navješćujem, Narodi nam se i dr.

 

Sudjeluju: FA „Zagreb – Markovac“, HKD Braće Radića „Lajbeki“, HKD Braće Radića „Jurjaši“, KUD „Sesvete“.

 

NOĆ KAZALIŠTA

Noć kazališta, manifestacija putem koje se kroz različite programe publici nastoji približiti svijet kazališta, održana je 17. studenoga 2012. Ljubiteljima kazališne umjetnosti pružena je mogućnost da u svom kvartu pogledaju raznovrstan i kvalitetan program. Program je namijenjen svim dobnim skupinama – djeci, mladima, odraslima i umirovljenicima. Održana su sljedeća događanja: kazališne predstave za djecu (Zaljubljeni žabac, Tri praščića), koncert fado glazbe (Jelana Radan i gitarist Pedro Abrea), popratni program: lutkarska radionica (voditeljica Ana Kraljević), radionica žongliranja Triko cirkus teatra, mozaični program „Veseli sajam“ (plesači MODUS kluba, Triko cirkus teatar), izložba fotografija „Lutkar i lutka“ (autor Ivan Špoljarec).

 

FOLKLORNA SCENA

 

„ĆERA DIKA VRANČIĆE“ – koncert šokačke tradicijske glazbe

 

Koncert će se održati 1. prosinca 2012. Na koncertu će nastupiti ŽVA „Zwizde” i sopranistica Zrinka Posavec. Zwizde se bave očuvanjem i promicanjem prvenstveno šokačke pjesme, a po potrebi pjevaju i pjesme modernijeg izričaja.

Program: Ćera dika vrančiće, Ladovane, Di bi bila stara baba frajla, Imala sam zumbul plav, U našem selu, Četr' zvizde, Opa cupa skoči, Pismo moja, Ej, kad sam sinoć išla iz dućan Diva Mati ditešce, Lepe ti je Zagorje zelene i dr.

 

„OJ, ZA GOROM, ZA ZELENOM“ - koncert šetanih kola

Koncert će se održati 14. prosinca 2012. Šetana ili pjevana kola su važan dio hrvatske folklorne baštine. Razvojem scenske primjene folklora, izvode se fragmentarno, djelomično ili potpuno izbacuju s repertoara kulturno-umjetničkih društava. Zbog toga su mnogi napjevi i tekstovi potpuno zaboravljeni. Baladni ili tekstovi u dvostihu pričaju priče, pjevaju o junacima, o sretnim i nesretnim sudbinama, ljubavima, događajima. Bit će izvedena šetana kola zapadnog Brodskog Posavlja, Đakovštine, novljanske Posavine, hrvatske Posavine, Moslavine, jaskanskog Prigorja i Polja, Podravine, Turopolja.

Nastupaju: FA „Zagreb-Markovac“, ŽVA „Zwizde“, MVS „Sinovi atara“, HKD Braće Radića, KUD „Horvati“, KPD „Sv. Klara“, KUD „Sesvetska Sela“, KUD „Sesvete“, KUU „Prigorec“ iz Sesvetskog Kraljevca, KUD „Preporod“ iz Dugog Sela, KUD „Moslavac“ iz Volodera, KUD „Košutarica“ iz Košutarice, KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre.

 

KONCERT ETNO-GLAZBE „MATAPUR“

Koncert „Matapur“ će se održati 20. prosinca 2012. Lidija Bajuk, glazbenica, književnica, etnologinja, i jedna od utemeljiteljica hrvatske etno glazbene scene, predstavit će svoju najnoviju knjigu Matapur – prirodna i kulturna baština Međimurja. Uz knjigu izdan je i dvostruki audio zapis međimurskih napjeva u izvedbi međimurskih, zagrebačkih i inozemnih glazbenika.

 

Želite li primati mjesečni program putem pošte ili vašeg email-a?

Kupite ulaznice putem interneta iz udobnosti vašega doma...

ulaznicehr 1

Posjetite nas i podržite na društvenim mrežama...

Facebook facebook logo png transparent background

YouTube

 YouTube-icon-full color
  Google+  google